• Header vlas 1

VLAS

Vlas (Linum Usistatissium)

Vlas is een gewas dat al eeuwen wordt geteeld in Europa. Het gewas wordt gebruikt voor het winnen van olie (olievlas) en voor de vezel (vezelvlas). Wiersum Plantbreeding kweekt alleen rassen voor de vezel. Vezelvlasrassen zijn langer dan olievlasrassen. De lengte is bovengronds ongeveer 1 meter (80 -120 cm).

Vanaf eind maart tot half april wordt vlas gezaaid, meestal op een goede vochthoudende (klei)grond. Een vroege zaai geeft de beste vezellengte. Vlas is wel wat gevoelig voor nachtvorst. De zaaizaadhoeveelheid is ongeveer 120 kg per hectare.

De bloeikleur van het vlas is overwegend blauw, maar er zijn witbloeiende rassen bekend. De bloeiperiode is enkele uren, de bloemblaadjes vallen daarna snel af. De bloeiperiode valt in juni.

De oogst van het vlas is wanneer de zaadbollen (bruin)rijp zijn. De oogst valt ongeveer 100 dagen na het zaaien.

Het grootste deel van Nederlandse areaal vlas wordt gebruikt voor de vermeerdering van zaaizaad, daarnaast wordt uiteraard de vezel afgeleverd. De meeste zaaizaden vinden uiteindelijk hun weg naar telers in België en vooral Frankrijk. De lange vezel wordt verwerkt tot linnen de korte vezel wordt verwerkt in diverse industrieën.