• Sfeerbeeld 1

Nieuwe fysio’s gele roest 2016

18 april 2016

Door de milde winter is er dit voorjaar een hogere ziektedruk ontstaan in de wintertarwe. In de winter zijn er infecties met sneeuwschimmel, septoria-bladvlekkenziekte, gele roest en zelfs bruine roest op de bladeren te vinden geweest. Als tarweteler moet je alert zijn, zeker nu er opnieuw fysio’s gele roest zijn gevonden.

Vooral gele roest heeft de afgelopen jaren vele agrariërs verrast door de snelle ontwikkeling van de ziekte in hun tarwegewas. De oorzaak daarvan waren nieuwe fysio’s gele roest die zijn ontstaan in het gebied van het Himalaya gebergte en veel agressiever zijn dan de oudere fysio’s gele roest. Vooral het Warrior/Ambition-fysio heeft de resistenties van verschillende tarwerassen doorbroken.

Vanaf 2011 is ook het Kranich-fysio actief welke weer andere rassen aantast en in 2015 is ook het Hereford-fysio vastgesteld. Of deze fysio van origine ook uit het gebied van de Himalaya afkomstig is wordt nog nader bepaald. Door de opmars binnen Europa van nieuwe fysio’s zal in de gevoeligheid van tarwerassen voor gele roest het komende jaar (jaren) nog veel wijzigen.

Triticale

Triticale kan ook worden aangetast door gele roest. De situatie is voor triticale vergelijkbaar met die van tarwe. Naast het Triticale-agressive-fysio is nu ook het het Triticale 2015-fysio vastgesteld.

Bron: Aarhus University/GRRC

« Terug naar overzicht