• Header 1 Wintertarwe Oldambt

Benchmark

Benchmark is een nieuw allround topras. Benchmark is in september 2015 op de Aanbevelende Rassenlijst in Nederland geplaatst. Benchmark geeft zeer hoge opbrengsten, zowel nationaal als internationaal. In Nederland geeft Benchmark (in de praktijk en in proeven) al 5 jaar zeer stabiele hoge opbrengsten op alle locaties. Het ras heeft een midden-vroege afrijping.

Benchmark past op alle grondsoorten en kan worden gezaaid in situaties met tarwe op tarwe-teelt en op percelen met een minimale grondbewerking. Het ras geeft ook bij de teelt van tarwe op tarwe de hoogste opbrengst. Benchmark is geschikt om zowel vroeg als later in de herfst te worden gezaaid. Benchmark geeft een goede uitstoeling en geeft ook een hoge stro-opbrengst. Benchmark bevat het Pch-1 gen. Dit gen geeft het ras een gedeeltelijke resistentie voor voetziekten veroorzaakt door de schimmel Rhizoctonia cerealis. Benchmark heeft daardoor weinig hinder van scherpe oogvlekkenziekte. Ook de stevigheid van het ras is goed.

Benchmark is momenteel vatbaar voor een aantal gele roest fysio’s. Bij de teelt van dit ras is veldcontrole op gele roest een aandachtspunt.

Kwaliteit

Benchmark is in Nederland opgenomen op de Aanbevelende Rassenlijst in de categorie “overige tarwe.” 

Relatieve korrelopbrengsten van Benchmark per regio:

(gemiddelde ten opzichte van standaardrassen 2012-2017)

Regio

Met

ziektebestrijding

Zonder

ziektebestrijding

Noordelijke Zeeklei

105101

Centrale Zeeklei

107105

Zuidwestelijke Zeeklei

10696

 Bron: CSAR Aanbevelende Rassenlijst 2018

Benchmark in cijfers  (gemiddelden 2014 t/m 2017)

Landbouwkundig 
Wintervastheid-
Lengte stro* (100 = 91.9 cm)103
Stevigheid stro7,0
Vroegheid aar7,0
Vroegrijpheid6,5
  
Resistentie tegen 
Schot6,5
Gele roest6,0
Bruine roest6,0
Meeldauw7,5
Bladvlekkenziekte7,5
Fusarium in de aar6,5

Bron: CSAR Aanbevelende Rassenlijst 2018

 

Hoewel elke voorzorg is genomen om betrouwbare en accurate adviezen te verstrekken, kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan dit schrijven.

PRODUCT INFORMATIE

Downloads